Gruvdykning

Söker du efter dyk-gruvor i Sverige?

Vi erbjuder gruvdykning med en guide i de delar som har öppet vatten. Det är möjligt att dyka i ungefär en timme åt gången i belysningsområden som ger en fantastisk upplevelse av att falla fritt i gruvsalarna.

Dykare med minst Padi Advanced Water Diver-nivå eller motsvarande är välkomna! Dykutrustningen transporteras ner i gruvan på den befintliga järnvägen från den tid då gruvan fortfarande var i drift. Efter transport är det ca 300 m till dykplatsen. Efter dyket slappnar vi av med kaffe och snacks i uppvärmningsrummet medan flaskorna fylls.

Kontakta oss för mer info på diving@aventyrsgruvan(punkt)se

Har du certifikat för dykning i öppet vatten? Prova gruvdykning!

För dykare med minst Advanced Open Water-certifikat (eller motsvarande) har du möjlighet att dyka i de öppna och upplysta delarna av gruvans vattenfyllda del. Upplev gruvans kristallklara vatten och flyt viktlöst över rester efter gruvans drifttid.

Vi transporterar din dykutrustning på hiss medan du själv går de 80 metrarna ner till vattennivån, där vi transporterar dykutrustning på vagn till dykplatserna. Du gör ett dyk, värmer upp med mat och varma drycker i ett uppvärmt fikarum medan dykcylindrarna fylls med ny gas innan vi går vidare till nästa dykplats och gör ett andra dyk där. I slutet av dagen packar vi utrustningen igen i hissen och går 80 meter upp till ytan, en helt fantastisk upplevelse rikare.

Dykningen sker alltid med guide på maximalt 21 meters djup och aldrig längre än 1 timme per dyk. Eftersom temperaturen i vattnet är runt 4-5 grader måste du vara en erfaren torrdräktsdykare, samt känna dig bekväm med att dyka i mörkare miljöer (som nattdykning).

Dykningen är ganska krävande så du måste vara bekväm med din utrustning för att få ut det mesta av upplevelsen. Därför kräver vi 25 dyk efter träning. Vi erbjuder inte uthyrning av utrustning på plats, annat än dykcylindrar i vissa fall. Däremot erbjuder vi gaspåfyllning på plats i form av luft eller nitrox.

Certifikat, har åtminstone:

Utrustning

All OW dykning sker via våra partners

För information om hur du bokar OW-dykning i gruvan kontakta våra partners:

Bästa gruvdykningen

Har du utbildning i overhead-dykning? Upplev svensk gruvdykning när den är som bäst! Om du har full cave, intro to cave eller mine diver-utbildning är du välkommen att dyka i Äventyrsgruvans ortsystem. Vi har en komplett dykplats för teknisk dykning med faciliteter såsom värmerum, plats där man kan byta om, dykplattform och kompressor/flaskbank med luft, nitrox, trimix och argon.

Det finns mer än 7 kilometer lina permanent installerad i gruvan och dykning finns för alla erfarenhetsnivåer, oavsett om du är en erfaren grottdykare eller precis har börjat med det. Man kan se gamla byggnader, stegar, dörrar, gruvvagnar – allt är perfekt bevarat i den syrefattiga miljön. Det går att dyka året runt och sikten är alltid över 30 meter!

Om du är intresserad av att dyka i Tuna Hästbergs gruva och vill ha mer information så besöker du: diving.aventyrsgruvan.se

När

Året runt

Antal

1-16 dykare

Pris

Från 500kr/dykdag

Krav

Minimum Advance Open Water certifikat eller motsvarande samt 10 dyk det senaste året.